Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Міжнародна співпраця податкових відомств з трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування

опубліковано 24 березня 2023 о 10:43

Співробітниками Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС України з 20 по 24 березня 2023 року проведено робочу зустріч з Офісом технічної допомоги Міністерства фінансів США (далі – ОТД) у м. Кишенів (Республіка Молдова). 

Міжнародна зустріч відбулася з метою обговорення низки питань передових міжнародних практик для сприяння транскордонним аудитам. Розгляд теми здійснено на основі доповіді української делегації. 

На початку відеозустрічі зі словами привітань віддалено долучився в. о. заступника Голови ДПС України Євгеній Сокур. Насамперед він висловив слова вдячності за підтримку України та за організацію цього заходу. 

«Ми раді поділитись власним десятирічним досвідом, досягненнями та напрацюваннями в сфері трансфертного ціноутворення і готові в подальшому до плідної співпраці з молдовськими колегами. Водночас, такий інструмент, як оподаткування КІК, в українському законодавстві почав діяти досить недавно, а саме з 2022 року, та наразі проходить період становлення, тому ми вдячні ОТД США за підтримку у цьому питанні», – зазначив Євгеній Сокур. 

Протягом тижня фахівці Департаменту трансфертного ціноутворення, на чолі з директором Катериною Риженковою ділились власним досвідом у напрямі трансфертного ціноутворення (далі – ТЦ) та продемонстрували прогрес у напрацюванні не лише нормативно-правової бази, але і реалізації успішних кейсів щодо дотримання принципу «витягнутої руки», адже колеги з Молдови з початку 2023 року лише почали активно імплементувати норми ТЦ та міжнародного оподаткування в своє законодавство.

Україну, як кандидата на членство в ЄС, очікує важлива робота щодо впровадження стандартів ЄС в національне законодавство, тому досвід та консультації американських колег, зокрема у питаннях контрольованих іноземних компаній (далі – КІК), надзвичайно корисні. Тому упродовж усього тижня радники ОТД проводили для  української делегації навчальні семінари з питань контролю за КІК, наводили приклади змін у законодавстві США щодо КІК, навчали практичним крокам з метою виявлення контролерів КІК.

Проведена зустріч була продуктивною для всіх її учасників.