Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язкові реквізити платіжних інструкцій, які необхідно заповнювати, в т. ч. структурованого формату реквізиту «Призначення платежу»

опубліковано 26 квітня 2024 о 09:35

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу платників податків, що правильне заповнення обов’язкових реквізитів платіжних інструкцій, у т. ч. структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», є актуальним, оскільки Національним банком України з 01 грудня 2023 року впроваджено використання надавачами платіжних послуг та платниками податків виключно структурованого формату такого реквізиту згідно з міжнародним стандартом ISO 20022 (постанова Правління Національного банку України від 16.09.2021 № 93).  

Порядок заповнення реквізиту "Призначення платежу" платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок № 148). 

Пунктом 2 розділу ІІ Порядку № 148, зокрема, визначено, що під час сплати податків, зборів, інших платежів та сплати єдиного внеску на бюджетні та/або небюджетні рахунки платник у реквізиті "Призначення платежу" платіжної інструкції заповнює такі поля: 

"Код виду сплати"; 

"Додаткова інформація запису". 

У полі "Код виду сплати" платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку № 148; 

у полі "Додаткова інформація запису" платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. 

У разі коли платником при сплаті податків, зборів,  інших платежів та  єдиного внеску на бюджетні та/або небюджетні рахунки у реквізиті "Призначення платежу" платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку № 148, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання/єдиний внесок за кодом виду сплати 101 (пункт 4 розділу ІІ Порядку 
№ 148). 

Інші обов’язкові реквізити платіжної інструкції, зокрема „Код платника” та/або „Код фактичного платника” (у випадках коли платник ініціює платіжну операцію за фактичного платника), повинні заповнюватися відповідно до Інструкції № 163 (пункти 37, 40 розділу II Інструкції № 163).  

У зв’язку з тим, що згідно з Інструкцією № 163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції вже містять реквізити „Код платника” та „Код фактичного платника”, то Порядком № 148 заповнення у реквізиті „Призначенні платежу” платіжної інструкції зазначених реквізитів не передбачено.  

Нагадуємо, що під час сплати  податків, зборів,  інших платежів та  єдиного внеску необхідно враховувати вимоги щодо заповнення обов’язкових реквізитів платіжних інструкцій встановлені Інструкцією № 163 та Порядком № 148.  

Інформація щодо реквізитів рахунків для сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску розміщена на веб-порталі Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків в рубриці «Рахунки для сплати платежів».