Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Павло Чернов: «Пріоритет роботи податкових органів - боротьба з тіньовою економікою. З початку року упереджено безпідставного бюджетного відшкодування на 246 млн гривень»

опубліковано 15 червня 2021 о 13:44

«Найголовніший пріоритет в частині відпрацювання фіктивних оборудок - не допустити декларування нікчемних правочинів та вжити максимальних зусиль по відшкодуванню завданих збитків, якщо подібні операції все-таки потраплять до звітності платників податків», - зазначив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

Державою як суб'єктом правовідносин у податковій сфері впроваджено ряд механізмів, що суттєво удосконалили правове поле для викорінення зловживань при адмініструванні податку на додану вартість.

Одним з таких механізмів є Система моніторингу податкових накладних (розрахунків коригування) критеріям оцінки ступеня ризиків.

Що це за критерії?

По - перше, якщо ваш контрагент відверто підпадає під ознаки фіктивного підприємства (зареєстровано на недійсні, або підроблені документи, зареєстровано або перереєстровано на померлих або безвісті зниклих осіб, зареєстровано та здійснюється діяльність без відома і згоди засновників та керівників), то будьте впевнені, що діяльність такого платника буде відразу заблокована, а податкові наслідки діяльності такого фіктивного підприємства будуть стосуватися і їх контрагентів.

По - друге, якщо ви або ваш контрагент буде здійснювати фінансово- господарську діяльність без наявності відповідних ліцензій, які засвідчують право платника на виробництво, експорт, імпорт або торгівлю певними видами товарів, будете намагатися реалізувати товар який не придбавався (якщо підприємство не є виробником), або будете вносити зміни (коригувати) у вже проведені операції в обсягах які ви не здійснювали, то такі операції невідмінно потраплять до кола зору фіскальних органів.

Сьогодні податковими органами запроваджено досить потужну систему обміну податковою інформацією.

Так, з початку поточного року Центральним управлінням за рахунок здійснення якісної аналітичної роботи на основі податкових інформації територіальних органів встановлено здійснення платниками ризикових операцій, що знайшло своє відображення в контрольно- перевірочних заходах. Результат - бюджетне відшкодування зменшено на 246,2 млн гривень.

«Проте, все ж таки пріоритетом в роботі податкових органів залишається робота, спрямована на попередження ризикових операцій, яка не можлива без налагоджених партнерських відносин з платниками податків», наголосив Павло Чернов.

За рахунок виключно партнерських відносин з клієнтами Центрального управління з початку року упереджено декларування ризикових операцій більш ніж на 2,4 млрд гривень.