Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Великий бізнес збільшив сплату акцизного податку понад в три рази

опубліковано 19 жовтня 2021 о 09:46

За дев’ять місяців поточного року великими платниками сплачено до державного бюджету 3,6 млрд грн акцизного податку з ввезених в Україну товарів. Цей показник на 2,6 млрд грн або в 3,5 рази більше ніж минулорічний за аналогічний період. Про це повідомив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

За його словами, надходження збільшилися, що і було передбачено законодавчими змінами – через підвищення ставок. На позитивну динаміку зростання суттєво вплинули надходження акцизного податку з ввезених на митну територію України виробів, зокрема, тютюновмісних так званих айкосів та інших електронних пристроїв для паління.

По акцизному податку з вироблених в Україні товарів ставки у поточному році залишилися незмінними. Але, збільшення надходжень у порівнянні до минулого року також відбулося.

Так, за результатами 9 місяців 2021 року надійшло 17,6 млрд грн, що на 13,6 % більше в порівнянні з аналогічними періодом минулого року. Це збільшення відбулось за рахунок запровадження комплексного контролю за обігом пального шляхом введення Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП).

«Вдосконалення системи контролю пального дає змогу здійснювати інвентаризацію складів, резервуарів, засобів обліку та ліцензій. І як результат – це все унеможливлює обіг не облікованого пального», - зазначив Павло Чернов.