Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення держбюджету у розрізі галузей економіки

опубліковано 23 січня 2023 о 14:12

За січень-грудень 2022 року платниками Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків сплачено до загального фонду Державного бюджету податків на суму понад 221 млрд гривень, що на 3,6 млрд гривень більше аналогічного періоду минулого року.

За повідомленням керівника Центрального управління Миколи Чмерука, проведено аналіз з початку року та встановлено ТОП-галузей, які забезпечили найбільші надходження до зведеного бюджету, а саме понад 186 млрд грн, що складає 84,1% всіх надходжень по Центральному управлінню.

«Минулого року галузі-лідери зі сплати податків до бюджету країни змогли втримати свої позиції у рейтингу», - зазначив Микола Чмерук.

Перші позиції рейтингу по Центральному управлінню очолили наступні галузі національної економіки.

Представниками фінансової та страхової діяльності за 12 місяців 2022 року було сплачено майже 51 млрд грн, що на 35 відс. більше ніж минулого року. Найбільший внесок в наповнення бюджету серед підприємств цієї галузі зробили:

АТ КБ "ПРИВАТБАНК"

АБ "УКРГАЗБАНК"

АТ "УКРЕКСІМБАНК"

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ".

Підприємствами, що забезпечують постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, попри прямі масовані атаки безпосередньо по об’єктах критичної інфраструктури, змогли не тільки забезпечити понад 40 млрд гривень надходжень до загального фонду Державного бюджету, а й збільшити цей показник у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більш ніж як в 1,6 разів. Серед лідерів цієї галузі хочемо відзначити:

ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ"

ТОВ "ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ "НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ"

ПРАТ "УКРГІДРОЕНЕРГО"

КП "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО"

ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО"

Попри значні зменшення обсягів виробництва та реалізації товарів, робіт, послуг, у зв’язку з економічними, політичними та соціальними змінами в країні, ми не можемо оминути тих, хто попри всі негаразди здійснив значний вклад в наповнення бюджету України.

Підприємствами оптової та роздрібної торгівлі у січні-грудні 2022 року було сплачено 29,6 млрд грн податків та зборів, серед яких:

ТОВ "БРИТІШ АМЕРИКАН ТОБАККО СЕЙЛЗ ЕНД МАРКЕТИНГ УКРАЇНА"

ТОВ "ЕПІЦЕНТР К"

ТОВ "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА"

ТОВ "НОВУС УКРАЇНА"

ТОВ "САМСУНГ ЕЛЕКТРОНІКС УКРАЇНА КОМПАНІ"

Попри розірвання логістичних зв’язків з багатьма структурними одиницями підприємствами транспортної інфраструктури (в т.ч. складське господарство та кур’єрська діяльність) сплачено 24,3 млрд гривень, серед яких:

ТОВ "ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ"

АТ "УКРЗАЛІЗНИЦЯ"

АТ "УКРПОШТА"

АТ "УКРТРАНСГАЗ"

Підприємства добувної промисловості сплатили 23,6 млрд гривень податків та зборів до загального фонду Державного бюджету. Серед платників цієї галузі хотілося б виокремити:

АТ "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ"

ПРАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ"

ТОВ "НАДРА-ГЕОІНВЕСТ"

СП ПГНК

Представниками переробої промисловості сплачено за 12 місяців 2022 року  17,9 млрд гривень, серед яких:

ПРАТ "ОБОЛОНЬ"

ТОВ "НАЦІОНАЛЬНА ГОРІЛЧАНА КОМПАНІЯ"

ТОВ "ЛВН ЛІМІТЕД"

АТ "ФАРМАК"

Також, Микола Чмерук додав, що великі платники відіграють важливу, а іноді і вирішальну роль у наповненні бюджетів усіх рівнів та однією із складових такого успіху підприємств є ефективне обслуговування в Центральному управлінні.

Попри вкрай складну економічну ситуацію в державі, знищення критичної інфраструктури, часткову окупацію окремих територій та інших руйнівних наслідків, спричинених військовою агресією Російської Федерації, керівництво та працівники Центрального управління вдячні кожному платнику податків за злагоджену та якісну співпрацю по забезпеченню функціонування фінансової системи України.

Фахівці Центрального управління з розумінням ставляться до тих непростих умов, у яких бізнесу сьогодні доводиться реалізувати свою діяльність, а тому вони завжди відкриті для діалогу з кожним платником.