Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фактичні перевірки: у фокусі дотримання законодавства щодо фіскалізції розрахунків

опубліковано 16 жовтня 2023 о 11:06

Управлінням фактичних перевірок Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків проведено ряд контрольно-перевірочних заходів платників які здійснюють продаж підакцизних товарів. Про це повідомила заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Анна Пужай-Череда.

Також, вона нагадала, що органи ДПС на сьогодні використовують ризикоорієнтований підхід при організації фактичних перевірок. Так, фахівцями Центрального управління було сконцентровано увагу  виключно на діяльності тих платників податків, які ухиляються від виконання встановлених законодавством обов’язків щодо застосування законодавства фіскалізації розрахунків.

З початку року проведено 11 фактичних перевірок підприємств, що знаходяться на обліку в  Центральному управлінні та  здійснюють оптово-роздрібну реалізацію алкогольних та тютюнових виробів.

В ході проведення перевірок виявлені такі непоодинокі факти: 

чек не встановленої форми (проведення розрахункових операцій через РРО з порушенням режиму попереднього програмування та без надання розрахункових документів встановленого зразка, а саме відсутній обов’язковий реквізит розрахункового документа  зазначення штрихового коду марки акцизного податку; 

зберігання з метою подальшої реалізації алкогольних напоїв без наявності марок акцизного податку встановленого зразка; 

реалізація алкогольних напоїв без наявності відповідної ліцензії; 

не ведення обліку реалізованих алкогольних напоїв. 

За результатами проведених перевірок складено відповідні акти фактичних перевірок та донараховано 29,4 млн грн штрафних санкцій.

«Вкотре нагадую про встановлений законодавством обов’язок фіскалізації розрахунків з покупцями.  За незастосування РРО/ПРРО у випадках, коли їх застосування є обов’язковим при продажу товарів, передбачено фінансову відповідальність у вигляді штрафу в сумі до 150 відсотків вартості проданих товарів з порушенням», - зауважила Анна Пужай-Череда.