Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Відсутність даних по формі 20-ОПП один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства»,- Павло Чернов

опубліковано 12 травня 2021 о 09:15

Приміщення, земля або машина є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти контролюючі органи. Про це зазначив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

За його словами, сьогодні обраховувати та сплачувати податки можливо досить легко – просто кажучи не виходячи зі свого офісу, податковим законодавством чітко передбачено порядок та механізм для цього.

Один із видів податкового контролю – це облік платників податків. Законодавством визначено, що взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають всі без винятку платники – процедура може відбуватися як за основним місцем обліку, так і за місцем розташування підрозділів підприємства - платника, його рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність. Звітуючи про ці об’єкти платники податків мають подавати Форму 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».

«На перший погляд незначна форма, проте вона є одним з ключових елементів при визначенні реальності діяльності підприємства. Адже саме цією формою до електронних баз податкової вноситься інформація про наявність основних засобів на підприємстві (офісних, складських та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок)», - зауважив Павло Чернов.

Слід зазначити, що повідомлення про об’єкти оподаткування не дублює податкову звітність, а дає додаткову інформацію про наявність, місцезнаходження і поточний стан об’єктів оподаткування платника.

Подача повідомлення за формою 20-ОПП передбачена:

- ст. 63.3 Податкового кодексу України, яка встановлює обов’язок платників податків стати на облік в органах державної податкової служби, а також обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням;

- порядком надання повідомлення про об’єкти оподаткування, встановленим наказом Міністерство Фінансів України від 09.12.2011 № 1588, яким визначено, що інформування контролюючих органів про об’єкти оподаткування реалізується шляхом подання платником податків повідомлення за формою №20-ОПП до податкового органу за місцем знаходження такого об’єкта.

Коли подавати  

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

 

Хто подає

Повідомлення за формою №20-ОПП мають подавати всі платники податків - як юридичні, так і фізичні особи - підприємці в разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування.

 

Які об’єкти показувати

Об’єктами оподаткування або об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Однак, такі об’єкти повинні визначатися для кожного податку окремо, виходячи з норм відповідних розділів Податкового кодексу.

Тобто, у повідомленні за формою №20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується підприємство та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, скважини, котли, сховища, земельні ділянки та інше. Включаючи також об’єкти, які здаються в оренду та орендується у інших осіб.

Під час надання повідомлень за формою №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів, зазначивши у найменуванні – офіс або склад.

Але! І це важливо! Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Тобто, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці.

Ще одне!

У разі створення відокремленого підрозділу за межами України - повідомлення за формою №20-ОПП також подається!

Перевірити подані відомості про об’єкти можна в особистому кабінеті платника податків.

«Основною метою запровадження форми №20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об’єкти оподаткування, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають: використовуються, не використовуються (у тому числі тимчасово). А відсутність даних по 20-ОПП один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства. Тому рекомендую перевірити дані в електронному кабінеті та у разі виявлення неточних даних – подати оновлену інформацію, тим самим виключити одну із причин ризиковості», - підсумував заступник начальника Центрального управління.