Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ф.№20-ОПП: особливості заповнення

опубліковано 17 травня 2021 о 09:42

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує про обов’язок платника податків повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку відповідно до ст. 63 Податкового кодексу України.

Так, в повідомленні про об’єкти оподаткування за ф.№20-ОПП зазначається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Дане повідомлення за ф.№20-ОПП може бути подане засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Слід зазначити, що інформація про місцезнаходження, що є основним місцем обліку юридичної особи подається в повідомленні за ф.№20-ОПП з урахуванням таких особливостей:

у графі 2 «код ознаки надання інформації» зазначається «1 первинне надання інформації про об’єкти оподаткування» - якщо інформація про об’єкти оподаткування подається вперше;

у графі 3 «тип об’єкта оподаткування» відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування зазначається «378 – офіс» або «682 – квартира», «685 – житловий будинок» - якщо основне місце обліку юридичної особи є місце проживання керівника або засновника юридичної особи тощо;

графа 4 «найменування об’єкта оподаткування» заповнюється якщо власний об’єкт оподаткування має найменування. У разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна або його частини Повідомлення за ф.№20-ОПП подається до контролюючих органів як власником нерухомого майна – орендодавцем, так і орендарем у порядку та строки, визначені пп.8.3-8.5 розділу VIII Порядку №1588. При цьому, у разі відсутності найменування об’єкта оподаткування – зазначається інвентарний номер об’єкта оподаткування, вказаний у договорі оренди;

у графі 5 «ідентифікатор об’єкта оподаткування» зазначається числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самим платником, що складається з 5-ти знаків. Наприклад, для офісу ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 37800001, де 378 - код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, 00001 - внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником;

у графі 9 «стан об’єкта оподаткування» зазначається 2 – експлуатується, 8– орендується або 9 - здається в оренду тощо;

у графі 10 «вид права на об’єкт» зазначається той вид права на об’єкт, що визначений відповідним правовстановлюючим документом: 1 - право власності; 7- право довгострокового користування або оренди; 8 - право короткострокового користування, оренди або найму тощо.

Кожен платник має можливість переглядати інформацію про об’єкти оподаткування в приватній частині «Електронного кабінету платника». Якщо в Електронному кабінеті платника суб’єкта господарювання не відображена інформація про усі об’єкти оподаткування або інформація потребує уточнення – подається Повідомлення за ф.№20-ОПП з уточненою інформацією.

Для суб’єктів господарювання, які використовують РРО та/або ПРРО, у разі зміни даних щодо господарської одиниці (об’єкта оподаткування), в якому застосовується РРО/ПРРО – подається заява про реєстрацію з позначкою «перереєстрація».

Звертаємо увагу великих платників податків про зміни в Класифікаторі об’єктів адміністративно-територіального устрою України, зумовлені адміністративно-територіальною реформою та децентралізацією, та утворенням нових районів та об’єднаних територіальних громад.

Інформація з актуальними даними щодо Класифікатору об'єктів адміністративно-територіального устрою оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.