Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Анна Пужай – Череда: Найчастіші порушення при перевірці АЗС - це реалізація та збереження пального без наявності відповідних ліцензій

опубліковано 19 травня 2021 о 09:55

На обліку в Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків перебувають підприємства, третина яких здійснюють розрахункові операції з використанням реєстраторів розрахункових операцій та мають розгалужену мережу господарських об’єктів по всій території України. При наявності підстав, визначених статтею 80 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) по таким суб’єктам проводяться фактичні перевірки – як безпосередньо Центральним управлінням, так і територіальними органами ДПС. Про це повідомила заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Анна Пужай-Череда.

За її словами, з початку року фахівцями Центрального управління проведено 58 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з реалізації підакцизних товарів, збереження паливно-мастильних матеріалів для власного споживання та з реалізації товарів широкого попиту. За результатами яких донараховано штрафних (фінансових) санкцій у сумі
5,73 млн грн, з яких до бюджету надійшло 3,47 млн гривень.

«Найбільш поширеним порушенням є збереження пально-мастильних матеріалів на акцизних складах не обладнаних витратомірами-лічильниками та  рівнемірами-лічильниками. А в деяких випадках - без наявності  відповідних ліцензій на реалізацію та збереження пального»,- зазначила Анна Пужай-Череда.

Перевірками зафіксовано 20 випадків таких порушень, на загальну суму  4,5 млн гривень.

Заступниця керівника Центрального управління нагадала, що за порушення збереження пально-мастильних матеріалів на акцизних складах необладнаних витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками застосовуються штрафні санкції згідно з нормою ст.128 1  Кодексу, у розмірі 20 000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 000 гривень.

А також, нормою ст. 17 Закону України «Про державне  регулювання  виробництва і обігу спирту етилового,  коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР (із змінами і доповненнями) передбачено застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів, зокрема у разі:

-виробництва пального без наявності ліцензії – 1 000 000 гривень;

-оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500 000 гривень;

-роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії – 250 000 гривень;

-надання послуг із зберігання пального іншим суб'єктам господарювання та/або реалізація пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки – 500 000 гривень.