Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дивіденди державних підприємств: основні правила нарахування та сплати

опубліковано 01 червня 2021 о 09:55

Механізм управління об'єктами державної власності визначено Законом України від 21.09.2006 № 185 "Про управління об'єктами державної власності" (далі - Закон № 185). Про це нагадав заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

За його словами, господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, які не  прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до державного бюджету не дивіденди на державну частку, а частину чистого прибутку (доходу) у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік, але не менше 30 відсотків, до 1 липня року, що настає за звітним, що визначено частиною п’ятою ст.11 вищезгаданого Закону

Також він повідомив, що Постановою КМУ від 28.04.2021 №415 затверджений базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2020 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави.

Разом з тим, відповідно до ст.21 Закону України від 15 грудня 2020 року №1082-ІХ « Про державний бюджет України на 2021 рік» господарські товариства, у статутному капіталі яких 100 відсотків акцій (часток) належать державі, та господарські товариства, 100 відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до держбюджету частину чистого прибутку на державну частку в розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки на прибуток, що спрямовується на виплату дивідендів, установленими на відповідний рік, але не менше 90 відсотків, до 1 липня року, що настає за звітним.

Передбачено також, подання розрахунку господарськими товариствами з державною часткою у статутному капіталі та державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до контролюючого органу розрахунку ЧЧП (доходу), дивідендів на державну частку у порядку та строки, встановлені Кодексом. 

При цьому господарські товариства з державною часткою у статутному капіталі подають до контролюючого органу розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку один раз на рік.

Особливі правила подання зазначеної звітності передбачені абзацом четвертим пункту 49.19 статті 49 Кодексу для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків. Незалежно від того чи сплачують ці товариства дивіденди на державну частку або ЧЧП (доходу) (у разі не прийняття ними рішення про виплату дивідендів на державну частку до 1 травня року, що настає за звітним), такі платники складають Розрахунок за підсумками звітного року та подають його до контролюючих органів один раз на рік у термін до 1 липня року, що настає за звітним.

Тож, якщо звітним роком є 2020 рік і господарське товариство, корпоративні права якого належать державі, не прийняло рішення про виплату дивідендів до 1 травня 2021 року, то таке товариство має скласти розрахунок за 2020 рік зо ставкою 90 відсотків та подати звітність до податкових органів у строк до 1 липня 2021 року.

«У свою чергу, контролюючі органи виконують функції щодо здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати до бюджету, а також стягнення зазначених платежів до бюджету у разі їх несплати. За неподання або несвоєчасне подання до контролюючих органів розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку та за порушення правил нарахування та сплати (перерахування) цих платежів передбачена відповідальність у порядку, передбаченому Кодексом»-, зазначив Павло Чернов.