Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На 100 млрд за п’ять місяців поповнив держбюджет великий бізнес

опубліковано 07 червня 2021 о 10:01

В загальній масі податків і зборів, що надходять до держбюджету, вже декілька останніх років стабільно переважають надходження від великого бізнесу та держпідприємств. Результати січня-травня вкотре продемонстрували: доля надходжень, забезпечених Центральним управлінням, склала 32,4 відсотки від всіх податкових платежів до держбюджету по країні. Так, питома вага надходжень з податку на прибуток від великого бізнесу становить – 34,6%, податку на додану вартість – 36,8%, акцизного податку – 96,4%, частини чистого прибутку державних підприємств – 30%. Про це повідомив керівник Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Микола Чмерук

За його словами, протягом січня-травня 2021 року платниками Центрального управління забезпечено збір платежів до Державного бюджету в розмірі 99,9 млрд гривень або на 14,6% більше, ніж минулого року.

Структура наповнення бюджету по основних бюджетоформуючих податках наступна:

-податок на додану вартість 45,8 млрд грн,

-податок на прибуток – 21,6 млрд грн,

-акцизний податок – 8,5 млрд гривень.

«Слід відмітити зростання надходжень в порівнянні з січнем-травнем 2020 року по податку на додану вартість – на 7,7 млрд грн, або на 20,4%, та  акцизному податку – на 736 млн грн, або на 9,5 відсотків»,- зазначив Микола Чмерук.

Також, в порівнянні з минулим роком зросли надходження від державних підприємств по частині чистого прибутку на 33,2%, або на 486 млн гривень. В цілому державними підприємствами за 5 місяців 2021 року сплачено до Державного бюджету майже 2  млрд гривень частини чистого прибутку.