Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Форма 20 – ОПП: відповідальність за неподання

опубліковано 11 червня 2021 о 10:16

   Форма 20 – ОПП (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність) подається всіма без виключення платниками податків, як юридичними особами, так і фізичними особами – підприємцями (ФОП) незалежно від системи оподаткування. Форму 20 – ОПП подаються платники, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування та платники єдиного податку.

        В 20 – ОПП вносяться дані тільки про майнові об’єкти, які приносять дохід платнику податків. Форма 20 – ОПП відображає інформацію про майнові об’єкти як власні, так і орендовані.

        До форми 20 – ОПП потрапляють майнові об’єкти, які:

-       генерують дохід для суб’єкта господарювання;

-       або ті, по яким потенційно може сплачуватися податок на майно (необов’язково податок має сплачуватися).

        Якщо платник податків має звільнення від сплати податку, то все одно зазначити такий об’єкт у формі 20 – ОПП потрібно.

       Форма 20 – ОПП – це не декларація та не визначає узгоджене податкове зобов’язання. Отже, форма 20 – ОПП не призведе до штрафних санкцій за несплату податків. Однак, якщо взагалі не подати форму 20 – ОПП або не включити до неї всі об’єкти, то це порушенням обов’язку платника податків щодо подання заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, подання інформації про реєстрацію змін місцезнаходження, внесення змін до облікових даних (п. 117.1 ПКУ).

        Розміри штрафу за неподання форми 20 – ОПП:

-       340 гривень – ФОП та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (повторне порушення протягом року – 680 гривень)

-       1020 гривень – юридичні особи (повторне порушення протягом року – 2040 гривень)

        Форма 20 – ОПП подається:

-       протягом 10 робочих днів  після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування;

-       протягом 10 робочих днів після змін, що відбулися, наприклад, у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, тобто зміни його типу, місцезнаходження, найменування, стану чи його вибуття;

-       Протягом 10 робочих днів після з реєстрації суб’єкта господарювання.

     Відлік строку починається з дати відповідних документів, наприклад, з дати оформлення договору купівлі-продажу чи дати держреєстрації договору оренди.

        Форма 20 – ОПП подається тільки за основним місцем обліку платника податків. Її можна подати:

-       у паперовій формі;

-       в електронній формі.

       За оновленим порядком №1588  відокремлені підрозділи юридичні особи мають подавати форму 20 – ОПП самостійно, якщо вони виділені на окремий баланс. Юридична особа при цьому не повинна дублювати інформацію, яка подавалася у таких формах 20 – ОПП.