Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПДВ: оподаткування операцій з постачання конфіскованого майна

опубліковано 14 червня 2021 о 11:19

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що Державною податковою службою України листом від 03.06.2021 №12825/7/99-00-21-03-02-07 надано роз’яснення щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання конфіскованого майна.

Зокрема, оподаткування ПДВ операції з:

конфіскації майна (передачі майна від особи, в якої його конфісковано, у власність держави);

безоплатної передачі конфіскованого майна від особи, що здійснює його безоплатну передачу, до державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також закладів, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей.

Операції з постачання (продажу) конфіскованого майна іншим фізичним та юридичним особам є об’єктом оподаткування ПДВ та підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Додатково слід зазначити, що для операцій з постачання (продажу) конфіскованого майна виключень з числа об’єктів оподаткування та податкових пільг з ПДВ не передбачено.

Оскільки конфісковане майно належить державі, то держава здійснює делегування функцій щодо нарахування і сплати податкових зобов’язань з ПДВ, які виникають у зв’язку з реалізацією належного їй майна, особі, якій делеговано право здійснювати постачання (продаж) такого майна.

Отже, особа, яка здійснює операції з постачання (продажу) конфіскованого майна, повинна виконувати усі обов’язки, передбачені нормами Податкового кодексу України для платника ПДВ, здійснюючи такі операції.

Також у листі надано роз’яснення щодо особливостей, які виникають при здійсненні операцій з постачання конфіскованого майна.