Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перереєстрація РРО: важливі деталі на які потрібно звернути увагу

опубліковано 14 липня 2021 о 09:54

24% платників Центрального управління в своїй діяльності використовують апаратні касові апарати, а це майже 35 тис зареєстрованих РРО по Україні. Про це розповів заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

Цікавий факт - 23 тис або 65% усіх РРО належать таким гігантам, як АТ "Укрпошта", ТОВ "Сільпо-Фуд", ТОВ "Епіцентр К", АТ "Укрзалізниця", ТОВ "Фора", ПІІ "Макдональдз Юкрейн ЛТД", ТОВ "Новус Україна", ТОВ "Ашан Україна гіпермаркет" та ТОВ "Фудком", із загальної кількістю понад тисяча РРО в кожного суб’єкта господарювання.

Не відстають від них ТОВ "ДЦ Україна", ПАТ "Укpнaфта", ТОВ "Метро Кеш Енд Кері Україна", ТОВ "ЕКО", ТОВ "Фармастор", ТОВ "Сав-Дістрибьюшн", ТОВ "Сінево Україна" та ТОВ "Споживчцентр" – сумарно понад 4,5 тис РРО, із загальної кількістю від 300 до тисячі апаратних РРО в кожного.

Доволі поширеним сервісом, за яким звертаються великі платники, є перереєстрація   РРО, в процесі якої виникає ряд запитань.

Як зазначив, Павло Чернов, у разі перереєстрації з метою використання РРО в іншій господарській одиниці до Центрального управління подається реєстраційна заява з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини такої перереєстрації та реєстраційне посвідчення, отримане раніше.

За його словами, у разі змін даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні та пов’язані з перейменуванням за рішенням органів місцевого самоврядування районів у містах, вулиць, провулків, проспектів, площ, набережних, мостів чи інших об’єктів топоніміки – до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО також подається реєстраційна заява з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційне посвідчення.

Крім цього, зміна сфери застосування РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення, а також факт встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстраційного посвідчення, втрата або непридатність його для використання – також є підставою для подання контролюючому органу реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційного посвідчення

Після отримання реєстраційної заяви контролюючий орган не пізніше двох робочих днів проводить перереєстрацію РРО та видає нове реєстраційне посвідчення замість попереднього. При цьому реєстраційне посвідчення в електронній формі розміщується в приватній частині Електронного кабінету суб’єкта господарювання.

Неповернення контролюючому органу реєстраційного посвідчення, виданого раніше, є підставою для відмови у перереєстрації, про що зазначається у другій квитанції – для заяв, поданих в електронній формі (J/F1311403). Таким чином, наголошуємо, що під час подання заяви на перереєстрацію в електронній формі – до неї обов’язково кріпиться сканкопія отриманого раніше реєстраційного посвідчення!

«Рекомендуємо при поданні заяви з метою уникнення помилок звертати увагу, по-перше, на коректність та  заповнення інформації щодо моделі та екземпляра з Реєстру РРО, по-друге, перевіряти наявність прикріпленої сканкопії реєстраційного посвідчення!», - зауважив Павло Чернов.

А також, заступник керівника Центрального управління додав, що у разі виникнення питань, пов'язаних з перереєстрацією РРО кожний великий платник Центрального Міжрегіонального управління може звернутися з питанням за номерами телефонів: (044)520-60-20, 093-309-62-38.

 

Більш детальніше з нормою законодавства можна ознайомитись за посиланням:

Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за № 918/29048