Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник збільшив нарахування з ПДВ по уточнюючому розрахунку. Як платити?

опубліковано 10 серпня 2021 о 11:45

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків надають відповідь на одне з найчастіших запитань серед платників: «До контролюючого органу подано уточнюючий розрахунок збільшено податкові зобов'язання з ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету та нараховано штрафні санкції.  З якого рахунку сплачувати грошове зобов’язання, штрафні санкції та пеню?».

Відповідно до п.п.2001.2 ст.2001 Податкового кодексу України платникам податку автоматично відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі СЕА).

Правові основи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ регулюються статтею 2001  ПКУ та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 (далі - Порядок № 569).

Відповідно до Порядку № 569, у разі подання платником податків уточнюючих розрахунків до декларації з податку на додану вартість за попередні періоди, які передбачають збільшення податкового зобов’язання з податку, платник сплачує на електронний рахунок.

Звертаємо увагу! Пунктом 25 Порядку № 569 встановлено, що сплата суми нарахованих штрафних санкцій та пені здійснюються платником податку з поточного рахунку до відповідного бюджету.