Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія: шанс все зробити законно

опубліковано 16 серпня 2021 о 09:44

Україна стоїть на порозі податкової амністії – легалізації активів громадян, за які з будь-яких причин податки не були сплачені раніше. Для нашої країни – це новий інструмент детінізації доходів. На сьогодні досвід її реалізації мають багато країн світу – Бельгія, Франція, Німеччина, Данія, Італія тощо. У цьому контексті у світовій практиці сплата податків – це справа природня, почесна й шляхетна. В той же час, сам процес декларування зручний та прозорий для всіх громадян. Про це зазначила заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Олена Антіпова.

За її словами, для того, щоб скористатися можливостями, які пропонує податкова амністія, необхідно лише два кроки. Перший –  добровільно подати одноразову спеціальну декларацію у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Та відповідно другий – це сплатити спеціальний збір з одноразового декларування у зручний для декларанта спосіб.

Право на амністію надається фізичним особам-резидентам України та нерезидентам, які на момент придбання активів чи доходів були резидентами України, і відповідно є чи були платниками податків.

Заступник начальника зазначила, що податкова амністія пропонує ряд, так званих, «бонусів»: податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової. Таким чином декларація підлягає лише камеральній перевірці, тобто на предмет наявності арифметичних та логічних помилок.

Також, заборонено проведення перевірок щодо джерела походження активів, набутих суб’єктом декларування.

Декларанти можуть бути впевненими у тому, що відомості, які містяться у одноразових деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, тим самим не можуть бути використані при проведенні планових перевірок або як докази у кримінальних провадженнях тощо.

«Одноразове добровільне декларування – унікальна можливість і соціальна відповідальність кожного громадянина», – наголосила Олена Антіпова.

Заступник керівника додала, що податковою службою проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо особливостей застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб – розміщуються інформаційні стенди в ЦОПах, поширюються повідомлення та листівки на субсайтах та офіційних сторінках у мережі Facebook, запроваджено «гарячу» лінію, також, для зручності платників створено банер про декларування на офіційному сайті ДПС.