Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже в чотири рази збільшилась сплата акцизного податку

опубліковано 16 серпня 2021 о 09:53

За сім місяців поточного року великими платниками сплачено до державного бюджету 2,6 млрд грн акцизного податку з ввезених в Україну товарів. Цей показник на 2 млрд грн, або в 3,9 рази, більше ніж минулорічний за аналогічний період. Про це повідомив начальник Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Микола Чмерук.

За його словами, надходження збільшилися, що передбачено законодавчими змінами – через підвищення ставок. На позитивну динаміку зростання суттєво вплинули надходження акцизного податку з ввезених на митну територію України виробів, зокрема, тютюновмісних виробів для електронного нагрівання (стіки для IQIS та GLO) та інших тютюнових виробів.

По акцизному податку з вироблених в Україні товарів ставки у поточному році залишилися незмінними. Але, збільшення надходжень у порівнянні до минулого року також відбулося.

Так, за результатами семи місяців 2021 року надійшло 12,9 млрд грн, що на 12,5 % більше в порівнянні з аналогічними періодом минулого року. Це збільшення відбулось за рахунок запровадження комплексного контролю за обігом пального шляхом введення Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП).

«Вдосконалення системи контролю пального дає змогу здійснювати інвентаризацію складів, резервуарів, засобів обліку та ліцензій. І як результат – це все унеможливлює обіг не облікованого пального», – зазначив Микола Чмерук.