Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Гарячі запитання" від платників щодо одноразового добровільного декларування

опубліковано 17 серпня 2021 о 11:17

Сьогодні фахівцями підрозділу інформаційної взаємодії Центрального міжрегіонального управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, було проведено «гарячу лінію» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Таким чином, надаємо роз’яснення на ТОП-3 запитань від платників щодо особливостей декларування.

Чи може декларант делегувати подання декларації своєму представнику?

Декларація подається безпосередньо, тобто особисто, декларантом. В силу прямої вимоги Податкового кодексу України, фізична особа не може скористатися правом на залучення представника платника податків відповідно до ст. 19 Кодексу для подання декларації.

Разом з тим, підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не містить інших обмежень щодо ведення справ, пов'язаних зі сплатою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначеного в спеціальній декларації. Декларант вправі делегувати такі інші повноваження представнику в порядку та на умовах, передбачених ст. 19 Кодексу. Наприклад, це може бути представництво щодо надання пояснень до даних (спеціальної) добровільної декларації за запитами контролюючих органів.

Важливо пам'ятати, що нормами чинного законодавства не передбачено «перенесення» відповідальності на іншого суб’єкта у разі погашення суми грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків таким суб’єктом господарювання. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку по сплаті цього збору (в тому числі, за несвоєчасну сплату чи сплату не в повному обсязі чи не на той бюджетний рахунок) несе платник податків.

У якому випадку ставка збору зменшується з 5 % або 9 % до 2,5 %?

Зменшення ставки збору можливе у випадку застосування спеціальної пільги шляхом придбання державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення.

Припустимо, що фізична особа, яка має активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства «переводить» такі активи у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій.

Якщо така «конвертація» відбудеться у періоді з 1 вересня 2021 року по 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації – декларант має право зазначити номінальну вартість таких облігацій і сплатити з неї збір за ставкою 2,5 %, замість 5 % чи 9 %, передбачених для коштів на рахунках банків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 % із сплатою податкового зобов’язання, визначеного з номінальної вартості таких облігацій, трьома рівними частинами щорічно.

Як здійснюється повернення надміру сплаченої суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

У разі виявлення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, за результатами камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації арифметичної помилки, що призвела до переплати суми збору, декларант, який подав відповідну декларацію, має право на підставі відповідного повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, подати уточнюючу відповідну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом 20 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

Повернення надміру сплаченої суми збору здійснюється у порядку, визначеному ст. 43 Податкового кодексу. За вимогами цієї статті для здійснення повернення сум грошового зобов’язання, сплаченого на підставі одноразової (спеціальної) добровільної декларації, платник податків має обов'язково подати заяву про таке повернення. Це потрібно зробити протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

 

Довідково:

Детальну інформацію щодо одноразового спеціального декларування можна знайти за цим посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya