Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування – це твій правильний вибір

опубліковано 02 вересня 2021 о 08:49

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що 1 вересня 2021 року стартувала кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, яка триватиме до 1 вересня 2022 року.

Таким чином, громадянам пропонується легалізувати свої активи, набуті до 1 січня 2021 року, за які з будь-яких причин податки не були сплачені раніше, шляхом подання одноразової добровільної декларації.

Одноразова добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі через електронний кабінет з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та з урахуванням вимог, встановлених розд. ІІ ПКУ, та особливостей, встановлених підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Право на амністію надається фізичним особам-резидентам України та нерезидентам, які на момент придбання активів чи доходів були резидентами України, і відповідно є чи були платниками податків.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування, розмір якого значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, а для  активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Перелік та обсяг активів, які можуть задекларувати фізичні особи визначено Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.