Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Допущену помилку в одноразовій добровільній декларації – можливо виправити!

опубліковано 08 вересня 2021 о 09:37

1 вересня 2021 року стартувала кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, умови якої визначені Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ. Про це нагадала заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Олена Антіпова.

Таким чином, громадянам пропонується легалізувати свої активи, набуті до 1 січня 2021 року, за які з будь-яких причин податки не були сплачені раніше, шляхом подання одноразової добровільної декларації, пояснила заступник керівника.

Платник податків, який бажає здійснити добровільне декларування, зможе заповнити декларацію, підписати її та надіслати до Державної податкової служби. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці на предмет виявлення арифметичних та логічних помилок протягом 60 календарних днів, що настають за днем її подання.

Якщо буде встановлено невідповідність даних, платника буде поінформовано про це шляхом надсилання відповідного повідомлення протягом 10 календарних днів у порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу, та запропоновано виправити помилки, зауважила Олена Антіпова.

За результатами розгляду такого повідомлення декларант має право подати уточнюючу відповідну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом 20 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

Заступник керівника додала, що у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій декларації, виключно шляхом подання нової. При цьому попередньо подана одноразова добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою.

Однак, після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації виключно у випадках, передбачених підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу.

Ознайомитися з прикладами заповнення та порядком подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.