Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості звітування суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію рідин, що використовуються в е-сигаретах

опубліковано 10 вересня 2021 о 08:13

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року № 14 зі змінами та доповненнями. Про це нагадала заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Олена Антіпова.

Таким чином, відповідно до Порядку № 14 за кожний встановлений Податковим кодексом України звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації суб’єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу є платниками акцизного податку та мають чинні, у тому числі призупинені, ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, пояснила Олена Антіпова.

Заступник начальника зауважила, що згідно п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу платниками акцизного податку, зокрема, є:

особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» з 01 січня 2021 року до підакцизних товарів віднесено рідини, що використовуються в електронних сигаретах, підкреслила Олена Антіпова.

У результаті, згідно вимог Порядку № 14 розрахунок акцизного податку по операціях із ввезення та продажу рідин, що використовуються в електронних сигаретах здійснюється платниками податку у додатку 1 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції) (крім транспортних засобів), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених п.п. 213.1.9, 213.1.11, 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 ПКУ)» із перенесенням суми податку у розділ Б Декларації.

Поряд з цим, платник, який відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу є суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, а саме рідин, що використовуються в електронних сигаретах, заповнює та подає розділ «Д» та додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації з проставленням нулів, оскільки поки що Податковим кодексом не визначено ставку оподаткування для таких операцій (п.п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 ПКУ).

Заступник керівника зазначила, що згідно з п.п. 49.2 прим.1 п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу платники, визначені п.п.212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу, а також платники, які мають діючі, у тому числі призупинені, ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Отже, суб’єктам господарювання, які є виробниками або імпортерами рідин, що використовуються в електронних сигаретах та мають відповідну ліцензію з 01 січня 2021 року необхідно подавати Декларацію із здійсненням розрахунку акцизного податку в Додатку 1 до Декларації та перенесенням суми податку у розділ Б Декларації за відповідними операціями, наголосила Олена Антіпова.