Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізм зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування

опубліковано 20 вересня 2021 о 09:58

Механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, організаційні та процедурні засади діяльності комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, права та обов'язки їх членів визначаються Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165. Про це нагадав заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

Таким чином, відповідно до Порядку реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється у наступних випадках.

Перший, у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, згідно п. 6 Порядку.

Та відповідно другий, у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу податкової накладної/розрахунку коригування встановлено, що відображена в них операція відповідає хоча б одному критерію ризиковості здійснення операції, крім податкової накладної/розрахунку коригування, складених платником податку, який відповідає хоча б одному показнику, за яким визначається позитивна податкова історія (п. 7 Порядку), пояснив заступник керівника.

Платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку за встановленою формою – додаток 5, згідно п. 12 Порядку, додав Роман Кріль.

Згідно Порядку таблиця даних платника податку – зведена інформація, що подається платником податку до контролюючого органу, щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Іншими словами - це документ, який у майбутньому має скоротити кількість зупинених податкових накладних/розрахунків коригування. Подання таблиці даних платника податку спрямоване на те, щоб усунути невідповідність між товарами/послугами "на вході" та товарами/послугами "на виході" у разі постачання платниками ПДВ самостійно виготовленої продукції, послуг, комплектів (наборів) із покупних товарів, залишків товарів тощо, зауважив Роман Кріль.

Таким чином, таблиця даних платника податку може бути подана без наявності факту зупинення реєстрації  податкової накладної/розрахунку коригування, так і з документами необхідними для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі.