Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Верховний суд підтвердив правомірність донарахування 1,5 млрд грн енергогенеруючій компанії

опубліковано 12 жовтня 2021 о 09:58

На супроводженні в Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків перебуває судова справа №826/3453/13-а на суму 1,5 млрд грн, за позовом ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, якими було притягнуто до фінансової відповідальності платника податків у зв’язку з неправомірним застосуванням пільги по податку на прибуток.

Позиція платника полягає в тому, що висновки акту перевірки щодо порушення абз. 3 п. 15 підрозділу 4 Розділу ХХ «Перехідних положень» ПК України є безпідставними, з огляду на те, що позивач виробляє одночасно електричну і теплову енергію, так як це прямо передбачено технологічним процесом.

Проте податковий орган під час розгляду даного питання керується вимогами Податкового кодексу України (далі - Кодекс) де в п. 30.1 ст. 30 Кодексу визначено, що податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в  меншому  poзмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ст. 30 Кодексу .

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид  їx  діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (п. 30.2 ст. 30 Кодексу).

Згідно з п. 30.8 ст. 30 Кодексу контролюючі органи здійснюють контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг,а також їx цільовим використанням, за наявності  законодавчого визначення напрямів використання.

Зі змісту  норми Кодексу (абз. 2 п. 15 підрозділу 4 Розділу ХХ «Перехідних положень») вбачається, що єдиною підставою для отримання пільги  є  одночасне виробництва електричної та теплової енергії.

Згідно правової позиції Верховного суду -  пільгою у відповідності до Податкового кодексу України  можуть користуватися тільки ті підрозділи ДП НАЕК «Енергоатом», що мають ліцензію на виробництво не тільки електричної, а й теплової енергії.

Отже, виробництво теплової енергії, без ліцензії, як частини технологічного процесу виробництва електричної енергії не є законною підставою для отримання зазначеної пільги.