Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами: все, що потрібно знати

опубліковано 18 жовтня 2021 о 13:26

Роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензії на роздрібну торгівлю, що встановлено ст. 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального». Про це нагадав заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

Роздрібна торгівля – діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.

Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються терміном на один рік. Для її отримання платнику слід звернутись до податкових органів за місцем торгівлі, а не за місцем реєстрації підприємства. При цьому, ліцензія видається на одне місце торгівлі. У випадку коли один суб’єкт господарювання має декілька місць торгівлі в різних районах, сплата за ліцензії здійснюється по місцю торгівлі в районних податкових інспекціях, пояснив заступник.

Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами суб’єкту господарювання необхідно подати наступні документи:

заява на отримання ліцензії;

платіжне доручення з відміткою банка про сплату;

документ, що надає право представляти інтереси суб’єкта господарювання.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються перелік електронних контрольно – касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі. У відповідності до норм, ст. 15 Закону № 481, ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня отримання документів. На терміни розгляду заяви впливають такі фактори:

затримка фактичного надходження коштів до бюджету;

невірно заповнені документи.

Заступник керівника звернув увагу, що у разі здійснення продажу алкоголю через касовий апарат, що не зазначений у ліцензії, підприємство сплатить  штраф у розмірі 200 % вартості реалізованого алкоголю, але не менше 10 000 грн, згідно ст. 17 Закону № 481. Крім цього, ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за торгівлю алкоголем/тютюном без ліцензії – штраф у розмірі від 3 400 грн до 10 200 грн з конфіскацією.

Для відмітки на ліцензії щодо продовження її дії суб’єкту господарювання необхідно звернутися до податкової служби із заявою, до якої додати оригінал ліцензії та копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Порядок анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами врегульовано нормами Закону № 481, зауважив Роман Кріль.

Анулювання ліцензії – це позбавлення суб’єкта господарювання права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії.

Заступник керівника зазначив, що ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:

заяви суб’єкта господарювання;

рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);

рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;

рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;

порушення вимог ст. 15 ³ Закону № 481 щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях;

отримання від уповноважених органів інформації, що документи, копії яких подані разом із заявою на отримання ліцензії, не видавалися/не погоджувалися такими органами;

встановлення факту подання заявником недостовірних даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.