Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія: щодо нюансів декларування готівкових коштів

опубліковано 25 жовтня 2021 о 14:29

Податкова амністія – це можливість для громадян легалізувати свої статки, набуті до 1 січня 2021 року, за які з будь-яких причин не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки та збори, шляхом подання одноразової добровільної декларації до 1 вересня 2022 року. Про це нагадав заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

Перелік та обсяг активів, які можуть задекларувати фізичні особи визначено Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

«Однак, для того, щоб відобразити в одноразовій добровільній декларації готівкові кошти, з яких у минулому особа не сплатила податок, потрібно спочатку розмістити їх на спеціальному банківському рахунку», - нагадав заступник керівника.

Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування затверджено Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83.

«Разом з тим, розглянемо актуальні питання платників, щодо нюансів декларування коштів у національній та іноземній валютах, а також тих, які вже розміщенні на банківських рахунках», - зазначив заступник.

Чи повинна фізична особа відкривати у банку поточний рахунок із спеціальним режимом використання, якщо кошти, які така особа бажає задекларувати, вже розміщені на поточних рахунках у банку?

Вимога щодо відкриття фізичною особою поточного рахунку із спеціальним режимом використання стосується виключно готівкових коштів у національній та іноземній валютах, а отже не поширюється на кошти, які вже розміщені фізичною особою на поточних рахунка у банку, згідно пункту 9 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу.

Чи зобов’язана фізична особа відображати у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації кошти, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?

У разі якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку і з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

Разом з тим, якщо кошти, що розміщені на депозитному (вкладному) банківському рахунку, набуті фізичною особою за рахунок отримання доходів, з яких сплачені податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування в повному обсязі, то такі кошти в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не відображаються, відповідно до пункту 4 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу.

Яким документом фізична особа повинна підтвердити розміщення готівкових коштів у національній валюті на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України?

Фізична особа, яка розмістила кошти у національній валюті на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України, при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації повинна надати документ або належним чином засвідчені їх копії, який підтверджує таке розміщення – виписку зі спеціального рахунку або довідку про відкриття спеціального рахунку та залишку коштів на ньому у паперовій чи електронній формі, згідно п.п. 7.1 п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу.

Чи має право фізична особа, якій належать кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі відкрити у різних банках України окремі поточні рахунки зі спеціальним режимом використання у національній валюті та іноземній валюті?

Нормами підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу та Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування не встановлено обмежень щодо відкриття фізичною особою, яка має у власності кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, окремих поточних рахунків зі спеціальним режимом використання у національній валюті та іноземній валюті у різних банках України.