Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ТОП-3 питань від платників щодо одноразового добровільного декларування

опубліковано 09 листопада 2021 о 17:01

Сьогодні фахівцями підрозділу інформаційної взаємодії Центрального міжрегіонального управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, було проведено «гарячу лінію» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Таким чином, надаємо роз’яснення на ТОП-3 запитань від платників щодо особливостей декларування.

В якій валюті зазначається база для нарахування збору у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації?

Якщо грошова вартість активів визначена в іноземній валюті, то база такого активу зазначається у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним Національним банком України станом на дату подання декларації, відповідно п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Якщо декларантом подана звітна одноразова (спеціальна) добровільна декларація, але сума збору, яка зазначена у такій декларації не сплачена або сплачена в неповному обсязі, внаслідок чого подана декларація була визнана не поданою, то чи має право декларант подати повторно «звітну» декларацію?

У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування внаслідок чого одноразова (спеціальна) добровільна декларація була визнана не поданою, декларант має право подати повторно декларацію, оскільки положеннями підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України не встановлено обмежень щодо подання повторної звітної декларації, згідно п. 6 та п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Якщо одноразова (спеціальна) добровільна декларація з типом «Звітна» була анульована у зв’язку з поданням нової звітної, то чи виникає необхідність подавати також повторно усі документи?

Так, при поданні фізичною особою нової звітної одноразової (спеціальної) добровільної декларації подаються повторно усі необхідні документи, згідно п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України.