Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання платників щодо одноразового добровільного декларування

опубліковано 16 листопада 2021 о 14:05

Сьогодні фахівцями підрозділу інформаційної взаємодії Центрального міжрегіонального управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, було проведено «гарячу лінію» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Таким чином, надаємо роз’яснення на ТОП-3 запитань від платників щодо особливостей декларування.

У яких випадках подається уточнююча одноразова (спеціальна) добровільна декларація?

Уточнююча одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається декларантом:

за результатами камеральної перевірки при отриманні повідомлення від контролюючого органу, відповідно п.п. 15.1 п. 15 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі - ПКУ);

додаткового розміщення коштів у національній та/або іноземній валюті у готівковій формі та/або банківських металах на спеціальному рахунку, згідно з абзацом другим п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ;

після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування за умови подання фізичною особою звітної (нової звітної) декларації до строку закінчення кампанії декларування та отримання за результатами проведеної камеральної перевірки повідомлення від контролюючого органу, згідно з абзацом першим п.п. 6.3 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ.

На яку адресу декларанта контролюючим органом направляється запит щодо надання пояснень та підтверджуючих документів?

Запит щодо надання декларантом пояснень або підтверджуючих документів направляється контролюючим органом за адресою, яка зазначена таким декларантом у поданій декларації, відповідно п. 15 та 6 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ.

Що є базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі, якщо фізична особа є власником коштовного годинника та дороговартісної зброї?

У разі якщо фізична особа є власником коштовного годинника та дороговартістної зброї, які придбані за рахунок коштів з яких податки не були сплачені, то базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є витрати на придбання зазначених активів або їх оціночна вартість, тобто база визначається платником самостійно, згідно з п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ.