Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПДВ: оподаткування операцій з вивезення товарів з митної території України у митному режимі переробки за межами митної території та ввезення готової продукції на митну територію України

опубліковано 05 листопада 2021 о 16:32

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до частини 1 ст. 162 гл. 24 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року №4495-VI із змінами та доповненнями (далі – МКУ) переробка за межами митної території - це митний режим, відповідно до якого українські товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці за межами митної території України без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови повернення цих товарів або продуктів їх переробки на митну територію України у митному режимі імпорту.

Згідно з п.206.13 ст.206 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями до операцій із вивезення товарів з митної території України у митному режимі переробки за межами митної території застосовується умовне повне звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 24 Митного кодексу України.

Під час ввезення продуктів переробки іноземні товари, які були витрачені у процесі переробки товарів, що вивозилися, декларуванню не підлягають (частина 1 ст.168 МКУ).

Повне звільнення від оподаткування митними платежами застосовується до товарів, які були поміщені у митний режим переробки за межами митної території та в межах визначеного строку повертаються на митну територію України:

1) у тому самому стані, в якому вони були вивезені за межі митної території України, з дотриманням умов, зазначених у ст.78 МКУ;

2) у відремонтованому вигляді, якщо ремонт проведено в рамках гарантійних зобов’язань (частина 2 ст.168 МКУ).

До продуктів переробки (крім зазначених у частині 2 ст.168 МКУ) застосовується часткове звільнення від оподаткування митними платежами, відповідно до якого сплаті підлягає позитивна різниця між сумою митних платежів, нарахованою на продукти переробки, та сумою митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі імпорту відповідних товарів, які були вивезені за межі митної території України для переробки (частина 3 ст.168 МКУ).

Продукти переробки можуть ввозитися на митну територію України однією чи кількома партіями. Допускається ввезення продуктів переробки на митну територію України через інший митний орган, ніж той, через який товари вивозилися для переробки (частина 4 ст.168 МКУ).

Враховуючи зазначене, операції з вивезення товарів з митної території України у митному режимі переробки за межами митної території підлягають умовному повному звільненню від оподаткування ПДВ.

Продукти переробки підлягають частковому звільненню від оподаткування митними платежами, а саме, сплаті підлягає позитивна різниця між сумою митних платежів, нарахованою на продукти переробки, та сумою митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі імпорту відповідних товарів, які були вивезені за межі митної території України для переробки.