Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков взяв участь у V Податковому форумі «TAX&BUSINESS TALKS»

опубліковано 22 листопада 2021 о 09:37

Про податкові реалії, податкову реформу та нововведення 2022 року йшла мова під час V Податкового форуму «TAX&BUSINESS TALKS», організованому ID Legal Group спільно з Асоціацією Адвокатів України. Участь у І сесії заходу взяли в. о. Голови ДПС Євген Олейніков, Голова Комітету  ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, народний депутат України Ольга Василевська – Смаглюк, заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак та інші.

Учасники обговорили податкову реформу та зміни, які передбачені законопроєктом 5600. Зокрема, мова йшла про передбачену проєктом можливість проведення податківцями відеофіксації під час перевірок. Так, за словами в. о. Голови ДПС Євгена Олейнікова, така процедура жодним чином не порушує права платників податків та дозволяє законодавчо закріпити  право податкових органів щодо застосування відеофіксації як доказової бази під час судових справ. Варто зазначити, що платники податків таке право вже мають. Тобто такий механізм лише дозволить зберігати паритетність у відносинах платників та податківців.

Дискусію викликало також питання щодо неможливості керівника підприємства виїхати за кордон, якщо в очолюваного ним підприємства є податковий борг.

«Така законодавча норма дозволить, перш за все, захистити бізнес. Нормальною умовою розвитку бізнесу є чесна конкуренція. Про яку конкуренцію може йти мова, якщо окремі підприємства мають багатомільйонну заборгованість? Впровадження цього механізму сприятиме зменшенню ухилення від оподаткування та наведення ладу на ринку», – таку впевненість висловив Євген Олейніков.

Він також відзначив, що за останній рік у податковій службі суттєво переглянули підходи до юридичні роботи, зокрема, в судах, в частині того, щоб юридично коректно і грамотно обґрунтовувати фактичний зміст правовідносин.

«Це те, чого завжди, як на мене, не вистачало податковій службі. Ми спиралися на те, що ситуація настільки очевидна, що тут вже нема чого доводити і відповідно програвали. Сьогодні ситуація змінилася. Це стосується, зокрема, питання реєстрації податкових накладних, коли ми почали вигравати кейси на десятки мільйонів гривень саме через те, що взялися юридично коректно обґрунтовувати реальний зміст операції», – зазначив Євген Олейніков.

Він також прокоментував питання запровадження податку на Гугл. За його словами, мова йде, перш за все, про великі технологічні компанії, для яких репутаційні ризики значно вище за схеми ухилення від оподаткування. До податкової служби вже звернулися компанії з проханням розʼяснення нової процедури. З тими платниками, які з 1 січня відмовляться працювати за новими правилами, податкова служба проводитиме, перш за все, розʼяснювальну роботу.

Відео:

Про застосування відеофіксації під час дій контролюючих органів (https://youtu.be/qBfHSsSRXD0)

Про обмеження у разі наявності заборгованості у підприємств (https://youtu.be/J2p5k3aRZWE)

Про податкову реформу (https://youtu.be/FAbL5Hz-T88)

Про перегляд підходів у роботі ДПС (https://youtu.be/NjUc0jLSiT0)

Про податок на Google (https://youtu.be/qG47ZhS5gcE)

 
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX