Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЄРАН: термін реєстрації зведеної акцизної накладної, в тому числі складеної у двох примірниках

опубліковано 06 грудня 2021 о 12:39

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що пунктом 231.3 ст 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено можливість платникам акцизного податку з реалізації пального складати не пізніше останнього дня звітного місяця зведені акцизні накладні на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця:

у разі забезпечення безперервного постачання пального;

пального, реалізованого у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача через паливороздавальні або оливороздавальні колонки з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі, на яке отримана відповідна ліцензія;

пального, використаного для власного споживання чи промислової переробки;

пального, втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов’язаних з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування.

Термін реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) першого примірника зведеної акцизної накладної визначено у п. 231.6 ст. 231 ПКУ, а саме – не пізніше 15 календарних днів з дня її складання. Такий термін реєстрації першого примірника акцизної накладної встановлено для всіх зведених акцизних накладних незалежно від кількості примірників, в яких складається така зведена акцизна накладна.

Пунктом 231.6 ст. 231 ПКУ встановлено єдиний термін реєстрації другого примірника акцизної накладної отримувачем пального, незалежно від виду операції з реалізації пального, а саме – після фактичного отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного - отримувачем пального.