Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовується відповідальність за порушення законодавства по ЄВ до платників ЄВ із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України?

опубліковано 15 грудня 2021 о 08:27

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що абзацом другим п. 9 прим. 3 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) встановлено, що тимчасово на період дії особливого правового режиму, визначеного Законом України від 15 квітня 2014 року № 1207 «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1207), зупиняється застосування до платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України норм ст.ст. 25 і 26 Закону № 2464, якими визначено заходи впливу, стягнення та відповідальність за порушення Закону № 2464.

Датою початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є 20 лютого 2014 року (частина друга ст. 1 Закону № № 1207).

При цьому, відповідно до частини першої ст. 3 Закону № 1207 для цілей Закону № 1207 тимчасово окупованою територією визначається:

1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції України та законів України;

3) надра під територіями, зазначеними у пп. 1 і 2 частини першої ст. 3 Закону № 1207, і повітряний простір над цими територіями.