Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оновлено порядок подання банками аудиторського звіту

опубліковано 17 грудня 2021 о 09:43

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що постановою Правління Національного банку України  було оновлено Положення про порядок подання банком аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності від 2 серпня 2018 року № 90 (далі – Положення № 90).

Внесеними змінами документ приведено у відповідність до Закону України № 1587-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи». 

Вимоги Положення № 90, які наразі встановлені для банку, поширено на відповідальну особу банківської групи.

Зміни, внесені Національним банком, передбачають:

обов’язок для Банку/відповідальної особи банківської групи до проведення аудиту фінансової звітності укласти з аудиторською фірмою договір про надання аудиторських послуг;

обов’язок для Банку/відповідальної особи банківської групи до укладення договору перевірити наявність в аудиторської фірми права на здійснення аудиту фінансової звітності банків та її включення до Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, що ведеться відповідно до Закону про аудит, до розділу суб'єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес;

право Банку/відповідальної особи банківської групи на укладання договору із тією самою аудиторською фірмою не більше ніж сім років поспіль.

У разі укладення договору з аудиторською фірмою, яка не дотримується Стандартів, законодавства України, нормативно-правових актів Національного банку щодо зовнішнього аудиту банку, банківської групи, на вимогу Національного банку Банк/ відповідальної особи банківської групи повинен/повинна укласти договір з іншою аудиторською фірмою, яка має право на проведення аудиту фінансової звітності банку.

Установлення для Банку/відповідальної особи банківської групи терміну подання до Національного банку аудиторського звіту:

Банк щорічно подає до Національного банку аудиторський звіт не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

відповідальна особа банківської групи щорічно подає до Національного банку аудиторський звіт не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Обов’язок Банку/відповідальної особи банківської групи та аудитора щодо надання Національному банку України на його вимогу письмових пояснень і робочих документів.

Водночас Національний банк має право вимагати від Банку/відповідальної особи банківської групи розширення предмета аудиту фінансової звітності, повторного аудиту фінансової звітності в разі виявлення певних порушень та заміни аудитора в разі недотримання ним вимог законодавства та міжнародних стандартів аудиту, а також установлювати  додаткові вимоги до аудиторського звіту, який подається до Національного банку.

Аудитор, який проводить аудит фінансової звітності Банку/банківської групи/її учасника, зобов’язаний не пізніше наступного дня повідомляти Національний банк про виявлені під час аудиту порушення, загрозу безпеці та надійності Банку/банківської групи/її учасника, сумніви щодо можливості продовження діяльності на безперервній основі.

Відповідні зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 03.12.2021 № 134 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» і набирають чинності з 8 грудня 2021 року.

Додатково зазначаємо, що відповідно до ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законом України, посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.