Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нарахування пені по уточнюючій звітності на занижену суму податкових зобов’язань

опубліковано 28 грудня 2021 о 14:18

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VІ, зі змінами та доповненнями, (надалі - Податковий кодекс, Кодекс, ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу) платник податків самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Згідно із п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу після закінчення встановлених строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного Податковим кодексом (абз. «а» п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження (п.п. 129.1.2 п. 129.2 ст. 129 із врахуванням п. 129.4 ст. 129 ПКУ).

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (п.п. 129.3.1 п. 129.3 ст. 129 ПКУ).

У разі виявлення платником податку помилок та внесення змін до податкової звітності відповідно до ст. 50 Податкового кодексу пеня, передбачена цією статтею, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного п. 129.9 ст. 129 Податкового кодексу.

Крім того, нагадуємо, що протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СOVID – 19), платникам податків пеня не нараховується.