Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

30 грудня останній день сплати податків!

опубліковано 29 грудня 2021 о 09:09

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що 30 грудня останній день сплати наступних податків за листопад:

- рентної плати за:

користування надрами при видобуванні вуглеводної сировини;

користування радіочастотними ресурсами;

транспортування нафти;

транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

- плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності);

- податку на доходи фізичних осіб;

- податку на додану вартість;

- акцизного податку.

Враховуйте це при сплаті податків за листопад!

Відповідно до п. 1 ст. 111 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства визначено такі види відповідальності: фінансова, адміністративна та кримінальна.

Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів).

Проте, згідно із нормою статті 521 підрозділу 10 розділу XX "Перехідних положень" ПКУ за  порушення податкового законодавства вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній день місяця, в якому завершується дія карантину штрафні санкції не застосовуються.

Тобто, на період дії карантину (до 31 грудня 2021 року включно) фінансові санкції за несвоєчасну сплату податків (крім ПДВ, акциза та рентної плати) не можуть бути застосовані.

З фінансовою відповідальністю все зрозуміло. А що з адміністративною?

Відповідно до статті 1632 "Кодексу України про адміністративні правопорушення" від 07.12.1984,  № 8073-X (далі - КупАП) за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства.

Зміни в частині незастосування до платників адміністративної відповідальності на період карантину до КУпАП не вносились. Тому ці штрафи можуть застосовуватися під час дії карантину.

Таким чином, слід пам’ятати!

До 31 грудня 2021 року (на період дії карантину) за несвоєчасну сплату задекларованих податкових зобов’язань, штрафні (фінансові) санкції не застосовуються (крім ПДВ, акциза та рентної плати), натомість адміністративні штрафи ніхто не відміняв.