Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Трансфертне ціноутворення в дії

опубліковано 31 грудня 2021 о 12:02

За результатами звітних періодів за 2013-2020 роки платниками податків подано 19,2 тис. звітів на загальну суму 17,8 трлн гривень. Тобто щорічно 2,4 тис. платників звітують про контрольовані операції в сумі більше 2,2 трлн гривень.

ДПС здійснює податковий контроль за трансферним ціноутворенням, який направлений на виявлення, а також упередження ризиків.

З метою аналізу поданих звітів та виявлення ризиків трансфертного ціноутворення, ДПС використовує дані провідних світових інформаційно-аналітичних джерел (Platts, Bureau van Dijk, Argus, Royalty Range, Refinitiv, Youcontrol, інші), які також входять до оприлюдненого на вебпорталі ДПС рекомендованого переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін для аналізу операцій з сировинними товарами.

Тобто платники та ДПС для аналізу та встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» фактично використовують дані однакових джерел інформації.

Проте за результатами моніторингу майже 17 тис. звітів про контрольовані операції за звітні 2013-2019 роки, ДПС направлено запити про надання документації з трансфертного ціноутворення практично по кожному 14-му звіту. Так, запитано 617 документацій (у тому числі протягом 2020-2021 років – 276, або 45 %) та отримано 559 відповідей. При цьому ризики трансфертного ціноутворення підтверджені більше ніж у 80 % опрацьованих документацій.

Завдяки налагодженню ДПС аргументованого та конструктивного діалогу окремі платники, не чекаючи початку перевірок, здійснюють самостійне коригування цін контрольованих операцій і, як наслідок, збільшують податкові зобов’язання з податку на прибуток. Зазначене стимулювало проведення відповідних перерахунків не лише за періоди, по яких запитано документацію з трансфертного ціноутворення.

Так, протягом 2015 – 2021 років 883 платника (або 18% від загальної кількості платників, що звітують про контрольовані операції) подали 1 846 декларацій (уточнюючих) з податку на прибуток, добровільно збільшивши фінансовий результат на 25,5 млрд гривень. Лише протягом 2020 – 2021 років 521 платник подав 869 декларацій, якими збільшено фінансовий результат на 10,9 млрд грн, або 43% від загальної суми коригувань.

Ці факти свідчать, що податковий контроль щодо трансфертного ціноутворення сприяє підвищенню податкової культури платників, збільшенню податкової ефективності та добровільної сплати податку на прибуток.

У випадках наявності беззаперечних фактів та аргументації контролюючого органу щодо наявних ризиків трансфертного ціноутворення та не здійснення самостійного коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток, організовуються перевірки.

Протягом 2021 року за встановленими фактами невідповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» завершено 28 перевірок, або 28% від загальної кількості перевірок, проведених у 2015-2021 роках (100 перевірок). За їх результатами донараховано 417 млн грн податку на прибуток та зменшено збитки на 1,6 млрд гривень.

Також на сьогодні триває 26 перевірок з питань дотримання платниками принципу «витягнутої руки», які планується завершити у 2022 році.

 


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX