Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У ліцензії на виробництво, торгівлю або зберігання пального відсутня відмітка про чергову сплату: чи будуть штрафи?

опубліковано 09 лютого 2022 о 11:10

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до ст. 4 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) ліцензія, зокрема, на виробництво пального видається терміном на п’ять років, а плата за неї справляється щорічно. Не дозволяється сплата за весь термін дії ліцензії. Сплата чергового платежу справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії.

Згідно з ст. 15 Закону № 481 ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального видаються терміном на п’ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, а плата за такі ліцензії справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії.

Статтею 16 Закону № 481 передбачено, що контроль за сплатою річної плати за ліцензії здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України видавати ліцензії, зокрема, на виробництво пального, оптову та роздрібну торгівлю пальним, на зберігання пального. Для здійснення контролю суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) подає зазначеному органу копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного розпорядження на підставі, зокрема, несплати чергового платежу за ліцензію.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання(у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) розпорядження про її анулювання в електронній формі засобами електронного зв’язку (ст. 15 Закону № 481).

Отже, чинним законодавством не передбачено застосування до суб’єкта господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу за здійснення виробництва, оптової чи роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального на підставі ліцензії, що дає право на здійснення такої діяльності, в якій відсутня інформація про сплату чергового платежу.

До суб’єкта господарювання, який здійснює виробництво, оптову чи роздрібну торгівлю пальним або зберігання пального без наявності ліцензії (ст. 17 Закону № 481) або на підставі ліцензії, дію якої анульовано розпорядженням органу, що видав ліцензію, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі:

1000000 грн за виробництво пального;

500000 грн у разі оптової торгівлі пальним або зберігання пального;

250000 грн у разі роздрібної торгівлі пальним;

500000 грн у разі надання послуг із зберігання пального іншим суб’єктам господарювання та/або реалізації пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до ст. 15 Закону № 481.