Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зменшення контролюючим органом на підставі ППР залишку від’ємного значення суми ПДВ: який розмір штрафу передбачено?

опубліковано 21 лютого 2022 о 11:54

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що у разі, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать, зокрема, про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, суми бюджетного відшкодування або від’ємного значення суми ПДВ платника податків, контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від’ємного значення суми ПДВ, передбачених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) або іншим законодавством (п.п. 54.3.2 п. 54.3 ст. 54 ПКУ).

Відповідно до п. 58.1 ст. 58 ПКУ контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт, зокрема, невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації; завищення розміру задекларованого від’ємного значення суми ПДВ, розрахованої платником податків відповідно до розд. V ПКУ, або завищення суми податкових зобов’язань, заявленої у податковій (митній) декларації, крім випадків, коли зазначене заниження або завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки.

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за № 124/28254 (зі змінами) (далі – Порядок № 1204).

Пунктом 1 розд. ІІ Порядку № 1204 визначено, що у випадках, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про завищення від’ємного значення суми ПДВ платника податків, яка заявлена у податкових деклараціях, уточнюючих розрахунках, контролюючий орган визначає зменшення від’ємного значення суми ПДВ, і складає податкове повідомлення-рішення за формою «В4».

Згідно з п. 123.1 ст. 123 ПКУ вчинення платником податків діянь, що зумовили визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2 (крім випадків зменшення суми податку на доходи фізичних осіб, задекларованої до повернення з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку) п. 54.3 ст. 54 ПКУ, – тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 10 відс. суми визначеного податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи.

Пунктом 123.2 ст. 123 ПКУ визначено, що діяння, передбачені п. 123.1 ст. 123 ПКУ, вчинені умисно, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відс. від суми визначеного податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи.

Діяння, передбачені п. 123.2 ст. 123 ПКУ, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відс. суми визначеного податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи (п. 123.3 ст. 123 ПКУ).

Крім того, відповідно до п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у разі якщо контролюючий орган під час перевірки встановлює факт завищення платником податку від’ємного значення сум ПДВ, яке залишилося непогашеним станом на 1 липня 2015 року в податковій звітності з ПДВ, що призвело до завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначеної п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ, до такого платника податку, крім штрафів, передбачених ст. 123 ПКУ, застосовується штраф у розмірі 10 відс. суми завищення такого від’ємного значення.

Для цілей цього пункту до від’ємного значення належить від’ємне значення сум ПДВ, що залишилося непогашеним станом на 1 липня 2015 року, що обліковується в податковій звітності з ПДВ та включає:

від’ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;

непогашене від’ємне значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду.

Отже, у випадках вчинення платником податків діянь, що зумовили визначення контролюючим органом зменшення від’ємного значення суми ПДВ платника податків, та внаслідок цього зменшено суму бюджетного відшкодування або донараховано суму податкового зобов’язання з ПДВ застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ.

При цьому, у таких випадках Порядком № 1204 передбачено направлення податкових повідомлень-рішень за формами: «Р», «В1» або «В3» відповідно.

У випадках, визначених п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ крім штрафів, передбачених ст. 123 ПКУ, застосовується штраф у розмірі 10 відс. суми завищення такого від’ємного значення.