Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПДВ: особливості заповнення ПН у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів по програмі «Доступні ліки»

опубліковано 13 травня 2022 о 14:51

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП повідомляє, що механізм повного або часткового відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення визначається Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 854 «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» із змінами та доповненнями.

Пунктом 187.7 ст. 187 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Отже, за операцією з постачання товарів/послуг податкова накладна повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг (у тому числі у разі, якщо обов’язок щодо оплати/часткової оплати за товари/послуги покладено на іншу особу).

Таким чином, у разі отримання коштів як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених лікарських засобів по програмі «Доступні ліки», податкова накладна складається продавцем – платником ПДВ на отримувача (покупця) – неплатника ПДВ.

При цьому, якщо вартість лікарських засобів повністю компенсується за рахунок бюджетних коштів, податкова накладна складається на дату отримання таких бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

У разі, якщо вартість лікарських засобів частково оплачується кінцевим споживачем, а частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, то податкова накладна складається:

на частину вартості, що оплачується кінцевим споживачем на дату такої оплати;

на частину вартості, що компенсується за рахунок бюджетних коштів, на дату отримання бюджетних коштів на поточний рахунок постачальника.

Порядок складання податкових накладних, зокрема, за операціями з постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, визначено Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1307).

Відповідно до вимог п. 8 Порядку № 1307 при складанні податкової накладної, отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «02 – Складена на постачання неплатнику податку».

Згідно з п. 12 Порядку № 1307 у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.