Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В якому контролюючому органі ВПП повинен стати на облік за неосновним місцем у разі наявності у нього об’єктів оподаткування на територіях адміністративно-територіальних одиниць відмінних від основного місця обліку?

опубліковано 18 травня 2022 о 10:36

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП нагадує, що відповідно до п. 64.7 ст. 64 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) після включення платника податків до Реєстру великих платників податків (далі – Реєстр ВПП) та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік за основним місцем обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який здійснює супроводження великих платників податків (далі – ВПП), з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП, та за неосновним місцем обліку в такому територіальному органі центрального органу виконавчої влади або його структурних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який здійснює супроводження ВПП, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням за переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, або через які провадиться діяльність такого ВПП.

Пунктом 2 розд. III Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 № 911 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 911) визначено що, Головні управління Державної податкової служби України в областях, м. Києві та міжрегіональні управління ДПС по роботі з ВПП після отримання наказу ДПС про затвердження Реєстру ВПП на наступний календарний рік проводять роз’яснювальну роботу з ВПП, які не перебувають на обліку в територіальних органах ДПС, що здійснюють податкове супроводження ВПП відповідно до наказу ДПС, щодо виконання вимог ПКУ в частині обов’язковості переведення на облік до таких контролюючих органів, порядку такого переведення та забезпечують взяття на облік/зняття з обліку платників податків у відповідних контролюючих органах.

Згідно з п. 5 розд. III Порядку № 911 після зміни основного місця обліку та переведення на обслуговування ВПП до міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП, такий платник продовжує перебувати за неосновним місцем обліку в Головних управліннях ДПС в області, м. Києві, з якого був переведений, якщо відповідно до законодавства крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів за основним місцем обліку, наявні такі обов’язки у ВПП за його місцезнаходженням (щодо місцевих податків і зборів, а також податків, які згідно з ПКУ мають сплачуватися (перераховуватися) до бюджету за місцезнаходженням підрозділів або об’єктів оподаткування).

З метою проведення податкового контролю ВПП підлягає взяттю на облік в інших Головних управліннях ДПС в областях, м. Києві за неосновним місцем обліку за наявності на відповідних територіях підстав для взяття на облік за неосновним місцем обліку за місцем розташування (реєстрації) підрозділів, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, та/або обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку ВПП здійснюється в Головних управліннях ДПС в областях, м. Києві за заявою про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (далі – Заява за ф. № 17-ОПП), наведеною у додатку 9 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588), яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку (п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588).

Таким чином, якщо ВПП має об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність на території адміністративно-територіальних одиниць відмінних від основного місця обліку, то він зобов’язаний стати на облік за місцем розташування таких об’єктів (неосновне місце обліку) у відповідних Головних управліннях ДПС в областях, м. Києві шляхом подання Заяви за ф. № 17-ОПП, яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.