Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість

опубліковано 26 вересня 2022 о 10:47

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що порядок повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань визначено ст. 43 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Відповідно до п. 43.3 ст. 43 Кодексу та розділу III Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 №60, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.04.2019 за № 370/33341, зі змінами та доповненнями, повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені у випадках, передбачених законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку), поданої до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення.

Надміру сплачені грошові зобов’язання - суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (п.п. 14.1.115 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Разом з тим п. 43.41 ст. 43 Кодексу визначено, що у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ (далі-СЕА ПДВ) у порядку, визначеному п. 2001.5 ст. 2001 Кодексу, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Тобто кошти, які сплачено платником з поточного рахунку в бюджет та повернуті на електронний рахунок платника, не збільшують показник формули ∑ ПопРах.

Основні принципи функціонування СЕА ПДВ визначено ст. 2001 розділу V Кодексу і пп. 33, 34 і 341 підрозділу 2 розділу XX Кодексу. Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість».

Згідно з п. 2001.2 ст. 2001 розділу V Кодексу платникам податку автоматично відкриваються електронні рахунки в СЕА ПДВ. Розрахунки з бюджетом в СЕА ПДВ здійснюються з цих рахунків, крім випадку, передбаченого абзацом другим п. 87.1 ст. 87 розділу II Кодексу.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 Кодексу джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з податку на додану вартість є суми коштів, джерела яких зазначені в абзаці першому цього пункту та обліковуються в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Сплату грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснено також:

а) за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника);

б) за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів з урахуванням особливостей, визначених у п. 43.41 ст. 43 Кодексу;

в) за рахунок суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість (на підставі відповідної заяви платника) до Державного бюджету України.

Отже, переплата з ПДВ може бути сформована за рахунок надходження до бюджету коштів з поточного рахунку платника або з рахунку в СЕА ПДВ, яка може бути повернена за заявою платника відповідно до п. 43.3 ст. 43 Кодексу на поточний рахунок або відповідно до п. 43.41 ст. 43 Кодексу на електронний рахунок в СЕА ПДВ.

Тобто кошти, які зараховані до бюджету з поточного рахунку платника відповідно до  п. 43.3 ст. 43 Кодексу, можуть бути повернені або на поточний рахунок платника або зараховані у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету України, і не можуть бути перераховані на електронний рахунок платника в СЕА ПДВ.