Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які документи можуть бути надані фізичною особою – підприємцем для підтвердження його державної реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності в умовах воєнного стану?

опубліковано 03 жовтня 2022 о 08:47

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Податковим кодексом України (надалі - Кодекс) (п.1.1 ст.1 Кодексу).

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування визначено ст.177 Кодексу.

Відповідно до п.177.8 ст.177 Кодексу під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати)доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно – правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 ст.14 Кодексу.

Єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності, з метою виконання положень п.177.8 ст.177 Кодексу, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (надалі – ЄДР).

Порядок надання відомостей з ЄДР регулюється ст.11 Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (надалі – Закон №755).

Згідно абз.1 частини шостої ст.11 Закону №755 порядок надання відомостей з ЄДР, перелік додаткових відомостей, до яких надається безоплатний доступ через портал електронних сервісів, форма та зміст виписки, витягу визначаються Міністерством юстиції України в Порядку надання відомостей з ЄДР.

Наказом Міністерства юстиції України від 10.06.2016 №1657/5 затверджено Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (надалі – Наказ №1657).

Відповідно до абз.1 п.3 розділу І Наказу №1657 відомості з ЄДР надаються за допомогою програмних засобів ведення цього реєстру у паперовій або електронній формах, що мають однакову юридичну силу та містять обов’язкове посилання на ЄДР, крім документів, що містяться в реєстраційній справі та надаються в паперовій формі.

У разі виникнення необхідності в отриманні витягу з ЄДР у паперовій формі, необхідно подати заяву на отримання послуг до державних адміністрацій, виконавчих органів, центру надання адміністративних послуг та ін.

Згідно з розділом ІІ п.2 наказу Міністерства юстиції України від 28.03.2016 №897/5 «Про затвердження Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України» визначено перелік інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних по фізичним особам - підприємцям.

Разом з цим наказом міністерства юстиції України від 13.04.2022 №1462/5 «Про зупинення оприлюднення інформації у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України» на час дії воєнного стану зупинено оприлюднення інформації у формі відкритих даних, а саме, доступ до ресурсу https://usr.minjust.gov.ua/. Отримати витяг з ЄДР можна скориставшись одним із сервісів які мають доступ до АРІ ЄДР: Опендатабот (https://opendatabot.ua/open/edr) (https://youcontrol.com.ua/catalog/).