Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як сплачується та відображається в розрахунку ЧЧП авансовий внесок з податку на прибуток при сплаті частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами?

опубліковано 09 листопада 2022 о 09:46

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що у разі сплати частини чистого прибутку до державного бюджету державними унітарними підприємствами зазначена операція з метою оподаткування прирівнюється до виплати дивідендів і підприємство - платник податку на прибуток сплачує авансовий внесок з податку на прибуток при її виплаті відповідно до п.п. 57.1-1.2 п. 57.1-1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з абзацом першим п. 2 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138 зі змінами та доповненнями «Про затвердження Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями», частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Форма розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 4 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку»  (далі – Розрахунок), є обов’язковим документом, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата зазначеного платежу.

Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету за звітний податковий період, відображається у рядку 11 Розрахунку, а частина чистого прибутку (доходу), нарахована за попередній звітний період поточного року, – у рядку 12 Розрахунку.

У рядку 13 Розрахунку відображається частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті, без врахування суми частини чистого прибутку (доходу), нарахованої за попередній звітний період поточного року.

До дивідендів прирівнюється платіж у вигляді частини чистого прибутку (доходу), який сплачується до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Підприємства, які виплачують дивіденди і прирівняні до них платежі, заповнюють Додаток АВ, сплачують вони авансові внески з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів чи ні.

У рядку 1.4 Додатка АВ відображається загальна сума частини чистого прибутку (доходу), сплаченого до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями у звітному (податковому) році. При цьому значення рядка 1.4 Додатка АВ враховується у рядку 1 Додатка АВ.

Показник рядка 1.4 Додатка АВ декларації за звітний (податковий) рік має відповідати сумарному значенню показників рядка 13 Розрахунку за такі звітні періоди, за які сплату частини чистого прибутку здійснено у звітному (податковому) році, тобто за ІV квартал попереднього звітного (податкового) року та за підсумками кварталу, півріччя, три квартали поточного звітного (податкового) року.

Якщо протягом звітного року показник частини чистого прибутку за окремі звітні періоди мав позитивне значення, то у рядку 1.4 Додатка АВ відображається сума позитивних значень рядка 13 Розрахунку за відповідні звітні періоди.

Авансовий внесок з податку на прибуток при нарахуванні та сплаті частини чистого прибутку (доходу) за підсумками звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів розраховується зі всієї суми частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до бюджету.

Якщо на момент сплати частини чистого прибутку (доходу) за ІV квартал звітного (податкового) року, задекларованого в р. 13 Розрахунку, Декларацію за такий рік подано та нараховані у такій Декларації податкові зобов’язання з податку на прибуток погашено, то авансові внески нараховуються на суму перевищення частини чистого прибутку (доходу), що підлягає виплаті за ІV квартал звітного (податкового) року, над значенням об’єкта оподаткування податком на прибуток за такий звітний (податковий) рік (р.4 Декларації), поділеним на 12 та помноженим на 3 (пропорційно до кількості місяців, за які виплачується частина чистого прибутку (доходу)).

Враховуючи те, що частина чистого прибутку (доходу) за ІV квартал попереднього року сплачується у звітному році, то у рядку 4 Додатка АВ за звітний (податковий) рік відображається сума перевищення частини чистого прибутку (доходу) за ІV квартал попереднього звітного року над значенням об’єкта оподаткування поданої Декларації за попередній звітний рік пропорційно до кількості місяців, за які виплачується частина чистого прибутку (доходу).

У рядку 5 Додатка АВ відображається сума частини чистого прибутку (доходу), з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді, але не більше значення рядка 4 Додатка АВ.

У рядку 6 Додатка АВ відображається сума авансового внеску у зв’язку із виплатою частини чистого прибутку (доходу), що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді, яка переноситься у рядок 20 АВ Декларації.