Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бюджетне відшкодування: порядок та термін повернення

опубліковано 10 листопада 2022 о 10:10

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що згідно з п.п. 14.1.18 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) бюджетне відшкодування – відшкодування від’ємного значення податку на додану вартість (далі - ПДВ) на підставі підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування ПДВ за результатами перевірки платника. Згідно з п.200.7 ст. 200 ПКУ платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію з податку на додану вартість та заяву про повернення суми бюджетного відшкодуванню, яка відображаються у податковій декларації.

Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатними камеральної перевірки, що проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації або уточнюючих розрахунків, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання, а у випадках, визначених п. 200.11 ст 200 ПКУ – за результати документальної перевірки.

Відповідно до Закону України № 2260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного надзвичайного стану» документальні позапланові перевірки, з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ, декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Після дня набуття статусу узгодженої суми бюджетного відшкодування орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, перераховує таку суму з бюджетного рахунку на поточний банківський рахунок платника податку протягом п’яти операційних днів.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.