Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів за звітний рік?

опубліковано 10 листопада 2022 о 11:34

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що відповідно до пп. 57.1-1.2 п. 57-1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ):

авансовий внесок розраховують із суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене;

у разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті;

авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ (18%);

сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Тобто для розрахунку авансового внеску враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди.

Приклад. Якщо об’єкт оподаткування податком на прибуток складає 400 тис. грн, а на виплату дивідендів спрямовано 250 тис. грн, то авансовий внесок не нараховується, оскільки сума дивідендів менша від об’єкта оподаткування.

Якщо об’єкт оподаткування 100 тис. грн, а дивіденди виплачують у розмірі 250 тис. грн, авансовий внесок розраховується із суми перевищення 150 тис. грн (250 – 100). Сума нарахованого авансового внеску складатиме 27 тис. грн (150 х 18%).

Примітка. Авансовий внесок вносять до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.