Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування операцій зі списання ТМЦ

опубліковано 23 січня 2023 о 12:01

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватись в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника, а також від того, чи здійснював платник оподатковувані операції протягом такого звітного періоду.

Згідно з п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ, зведену податкову накладну за товарами/послугами, у разі якщо вони призначаються для їх використання в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Оскільки платником ПДВ здійснюється операція зі списання товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих), то вони починають використовуватись в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника податку. Так як під час придбання товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих) суми ПДВ було включено до складу податкового кредиту, то платник податку повинен не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання здійснити нарахування податкових зобов’язань з ПДВ  за основною ставкою виходячи з вартості придбання таких товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих).