Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи передбачений штраф за помилки у податковій звітності, які не призвели до заниження податкового зобов'язання?

опубліковано 28 лютого 2023 о 10:55

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що пунктом 111.1 статті 111 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зазначено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотримання якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

фінансова;

адміністративна;

кримінальна.

В главі 11 розділу II «Адміністрування податків, зборів, платежів» ПКУ не передбачена фінансова відповідальність платників податків у разі  виявлення помилок в податковій звітності, що не призвели до заниження податкових зобов'язань.

Разом з тим, статтею 163 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х зі змінами та доповненнями (далі – КупАП) встановлено, що за порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку накладають штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 грн до 170 грн).

Таким чином, якщо під час перевірки (документальної або камеральної) юридичної особи виявлені помилки у податковій звітності, що не призвели до заниження податкового зобов'язання, але це факт надання недостовірної інформації чи перекручення показників податкового обліку, то до такого платника можуть застосувати адміністративну відповідальність згідно ст. 163 прим. 1 КпАП.