Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Змінено назву міста чи вулиці: які дії платника податків?

, опубліковано 06 березня 2023 о 11:39

Наша країна у процесі дерусифікації та декомунізації поступово позбувається назв вулиць, пов’язаних з країною – агресоркою. У зв’язку з цим, у платників доволі часто виникає питання необхідності подання до контролюючих органів відповідних документів. 

Зупинимося більш детально на цьому питанні.

По – перше

У разі перейменування назви міста чи вулиці, що відповідає місцезнаходженню суб’єкта господарювання – платники податків, відомості про яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), повідомляють про зміну зазначених даних лише державного реєстратора та не подають заяву за ф.№ 1-ОПП до контролюючого органу.

По – друге

Платники, які не включаються до ЄДР (а це постійні представництва, договори управління майном, договори про спільну діяльність тощо), повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або № 1-ОПН з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів.

По – третє

Потреба у поданні документів та будь якої інформації про перереєстрацію платником ПДВ – відсутня!

І - останнє!

У разі зміни назви вулиці чи населеного пункту, де розміщений об’єкт оподаткування, платник податків з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування за ф.№20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, де у розділі 3 зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

Суб’єкти господарювання, які використовують РРО (реєстратори розрахункових операцій) та програмні РРО відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, відповідно до норми, встановленої п.2 глави 3 розд. ІІ Порядку № 547 та п. 8 розд. ІІ Порядку № 317, подають до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО та ПРРО заяву про реєстрацію з позначкою «Перереєстрація».

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП та заяву за ф.1-РРО/1-ПРРО засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.