Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок внесення змін до облікових даних юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР

опубліковано 03 квітня 2023 о 10:50

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує великим платникам податків про порядок внесення/оновлення змін до облікових даних юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомостей які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, щодо призначення тимчасово виконуючого обов’язки керівника, зміну керівника, головного бухгалтера та зміну місцезнаходження.  

Інформацію про призначення або зміну керівника/тимчасово виконуючого обов’язки керівника юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, зміну місцезнаходження, платники податків зобов’язані подати до державного реєстратора, в порядку, визначеному Законом України від 15.03.2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань». Оновлення облікових даних юридичних осіб у контролюючих органах відбувається на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. 

Інформація про зміну головного бухгалтера/відповідального за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи оновлюється на підставі поданої заяви для юридичних осіб та відокремлених підрозділів за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» або реєстраційної заяви платника податку на додану вартість за формою №1-ПДВ, якщо така реєстраційна заява подана засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» і була задоволена контролюючим органом. У цьому разі платник податків звільняється від подання до контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у зв’язку із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи.

Заява за формою №1-ОПП може бути подана платником податків як в паперовій так і в електронній формі (код форми J1312101).

Платник податків зобов’язаний подати заяву за формою №1-ОПП та уточнені документи у 10-денний строк з дня виникнення змін щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, при цьому платником податків заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за формою №1-ОПП.

Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється відповідно ст. 66 Податкового кодексу України. 

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків встановлено розділом ІХ Порядку обліку платників податків і зборів.