Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон №2888: зміни щодо ПДВ

опубліковано 06 квітня 2023 о 10:43

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що Державною податковою службою України опубліковано інформаційний лист, присвячений окремим змінам положень Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у зв’язку з прийняттям Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888), зокрема в частині обліку електронних гаманців та рахунків відкритих платникам податків небанківськими надавачами платіжних послуг, сплати податків електронними грошима та використання інших платіжних операцій, що запроваджені Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» (далі – Закон № 1591). 

Закон № 2888 набрав чинності 01 квітня 2023 року.

На яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання товарів /послуг, які є об’єктом оподаткування ПДВ, у випадку якщо товари/послуги ще не поставлені, але оплата за останні вже здійснена електронними грошима?

На дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника (платника ПДВ) як оплати за товари/послуги у такого постачальника виникає обов’язок щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкової накладної і її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлені Кодексом терміни (підпункт «а» пункту 187.1 статті 187 Кодексу).

Чи застосовується касовий метод податкового обліку згідно з розділом V Кодексу до відповідних операцій з постачання товарів/послуг у випадку, якщо оплата за них здійснюється електронними грошима? 

Так, застосовується (п.п. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Кодексу). 

На яку дату будуть включатися суми пдв до складу податкового кредиту у випадку, якщо товари/послуги постачальником платником ПДВ ще не поставлені, але оплата за них вже здійснена покупцем – платником ПДВ електронними грошима? 

На дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ). При цьому суми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту покупця (платника ПДВ) на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (платником ПДВ) (п. п. 198.2, 198.6 ст. 198 Кодексу).

Чи оподатковуються пдв операції з постачання послуг із виконання платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем; випуску, погашення електронних грошей; емісії, обміну, погашення цифрових грошей Національного банку України? 

Ні, не оподатковуються. Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Кодексу.

За який звітний (податковий) період платник податку вперше має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок відкритий у небанківського надавача платіжних послуг? 

Враховуючи, що Закон № 2888 набрав чинності 1 квітня 2023 року, вперше платник податку має право заявити суму від’ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок в небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період квітень 2023 року (п. 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2888).