Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси заповнення та подання першого звіту про контрольовані іноземні компанії розібрали на панельній дискусії

опубліковано 24 квітня 2023 о 09:27

Фахівці ДПС долучилися до панельної дискусії, на якій розглянули порядок складання та подання звітності про контрольовані іноземні компанії.

Впровадження цього звіту є важливим елементом напряму міжнародного оподаткування. Його аналіз дозволить державі отримувати додаткові відомості про активність іноземних компаній, контролюючими особами яких є резиденти України, та виділити об’єкти, що потребують більшої уваги з боку податкових органів.

Звіт про контрольовані операції у цьому році подається вперше, тож викликає у платників значну кількість запитань. Тому фахівці Департаменту трансфертного ціноутворення розпочали участь у заході з детальної розповіді про те, як подати звіт ефективно і швидко, а також наочно і покроково продемонстрували, як заповнити його окремі частини.

Подискутували з консультантами щодо конкретних дій, які необхідно вжити компаніям для подання звітності, та про складнощі, які можуть виникнути під час цього процесу.

Окреслили випадки, в яких подання звіту обов’язкове, підстави звільнення від оподаткування та можливі наслідки невірного заповнення звіту або його неподання.

Особливу увагу доповідачі звернули на перехідні положення Податкового кодексу України, зокрема, на можливість подання звіту за 2022 рік як у 2023, так і в 2024 році (за два періоди разом).

Платники податків також мали можливість долучитися до дискусії та отримати відповіді на конкретні практичні запитання, з якими вони вже зіштовхнулися при підготовці звіту.

У свою чергу, завдяки аналізу таких запитань, ДПС і надалі працюватиме над спрощенням та вдосконаленням процедури подання звіту.